• Print
close
Breaking news

Lato w pełni, czas więc wykorzystać doskonałą pogodę nie tylko na podróż...read more ‚Najstarszy człowiek na świecie’ chce umrzeć ? To, czego chce, to umrzeć...read more Gdy kończyło się EURO 2016 trudno było wrócić do normalnego życia, bo prz...read more Śmeirć Britney Spears – Brutalnie zabita w Świecie wirtualnym Wczoraj rano,...read more Fałszywe faktury PLAY Kilka miesięcy temu oszuści rozsyłali fałszywe faktur...read more Rój dronów Rój dronów zamiast rakiet? Tytuł niczym z filmu sci-fi, jednak t...read more Jak w niewielu serialach, producentom „Świata według Kiepskich” u...read more

Niskokaloryczna czekolada

Niskokaloryczna czekolada

Fizycy z uniwersytetu Temple w Filadelfii odkryli sposób na zmniejszenie zawartości cząsteczek tłuszczu w czekoladzie. Wszystko dzięki inżynierii elektrycznej. Przy użyciu aktualnej technologii wytwórcy są w stanie obniżyć zawartość tłuszczu do 40% początkowej wartości, przekroczywszy te warość struktura czekolady się rozpada, a sama czekolada zmienia w płyn. Nowa metoda zaprezentowana przez kadrę naukową z Filadelfii ma pozwolić na zmniejszenie tłuszczu jeszcze bardziej przy zachowaniu smaku oraz struktury czekolady.

 

Elektroteologia, bo tak nazywają te dziedzinę nauki odpowiedzialna jest za teorię deformacji oraz pływów materii na którą wpływa pole elektryczne. Naukowcy(amerykańscy! 😉 ) odkryli, że przepuszczanie strumienia czekolady przez odpowiednio spolaryzowane pole elektryczne powoduje zmniejszenie lepkości cieczy w kierunku polaryzacji a co za tym idzie, również kaloryczności tejże. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ cząsteczki czekolady połączone w łańcuchy, po zetknięciu z odpowiednim polem elektrycznym są rozrywane na krótsze, zawierające często mniejszą ilość tłuszczy. Dzięki czemu naukowcom łatwiej odseparować niepożądane elementy pozostawiając cząsteczki kakao.

nietuczaca czekolada

Źródło: theverge.com

Na chwilę obecną amerykańscy naukowcy wyprodukowali czekoladę zawierającą jedynie 32% tłuszczu. Cała ekipa patrzy w przyszłość bardzo pozytywnie, uważają, że w drodze udoskonalania procesu bardzo szybko uzyskają jeszcze mniej kaloryczną czekoladę która zachowa swoją strukturę oraz smak.

Potencjał marketingowy takiej czekolady jest ogromny, na chwilę obecną produkcją tejże zainteresowany jest producent batonów Mars, wszystko zależeć będzie od kosztów produkcji oraz przyszłych sukcesów ekipy fizyków. Kto wie, może za kilka lat zobaczymy na naszych półkach nietuczącą czekoladę?

Komentarze

komentarz

Tagi: , , ,

Story Page